BV oprichten: tips en advies

BV oprichten: tips en advies

Het oprichten van een BV is een logische stap als u merkt dat u als ZZP’er flink aan het groeien bent. Ook kunt u direct bij de oprichting van uw bedrijf voor de BV als rechtsvorm kiezen. Maar wat is die BV of besloten vennootschap eigenlijk precies? En waarom is het goed om op een zeker moment voor een BV te kiezen of deze op te richten? In dit blog vertellen wij u hier graag meer over en geven u praktische tips en adviezen.

Waarom kiezen voor een BV?
Of u nu een stukadoor bent of een zaakje heeft in fournituren: iedereen kan een BV oprichten als hij of zij dat wil. Wanneer u merkt dat u als ZZP’er veel werk krijgt en ook daadwerkelijk wil groeien kan de keuze om een BV op te richten een uitkomst zijn. Doorgaans kiezen veel ondernemers voor deze oplossing omdat er twee voorname voordelen aan vastzitten: een BV levert belastingtechnische voordelen op en de BV zorgt ervoor dat u als ondernemer niet meer direct aansprakelijk bent. Met andere woorden: als er met het bedrijf wat gebeurt, heeft dit niet direct invloed op uw privéleven. Bijvoorbeeld schulden of een faillissement.

Belasting betalen

Wel gaat u in de BV-vorm op een andere manier belasting betalen. Gebruikelijk is dat er drie soorten belasting worden geheven. De verschillende soorten belasting zijn de vennootschapsbelasting, dividendbelasting en de belastingen over het loon. Dit klinkt misschien wat beangstigend, maar tegelijkertijd zorgen deze belastingen wel voor de nodige fiscale voordelen.

Wanneer kiezen voor een BV?

Expert spreken over een specifiek omslagpunt in het bedrijf of bedrijfsvoering waarop het verstandiger is om een BV op te richten of de eenmanszaak om te zetten naar een BV. De meeste fiscale experts stellen dat dit omslagpunt ligt bij een jaarwinst van 150.000 euro of meer. Maakt u als ZZP’er dus meer dan dit bedrag winst per jaar, dan is het beter om qua financiën en fiscaal gebied voor de BV te kiezen. Blijft u ongeveer onder dit bedrag, dan is de eenmanszaak vaak gunstiger of beter.

Belangrijk: Anders dan bij het oprichten van een eenmanszaak, moet u uw nieuwe BV wel vast laten leggen bij een notaris. Dit is wettelijk verplicht. De notaris rekent hier een bedrag voor.

Schakel een expert in
Welke bedrijfs- of rechtsvorm is het beste? Welke past er het best bij u als ondernemer of bij uw bedrijf? Deze en meer vragen kunnen u als ondernemer natuurlijk de nodige zorgen opleveren. Maar dat hoeft helemaal niet. Wilt u een BV oprichten? Schakel dan de hulp van een financieel, juridisch of fiscaal expert in. Deze helpt u bij het kiezen van de juiste vorm voor uw bedrijf en denkt bovendien graag met u mee. Ook kan de expert u wijzen op voordelen of mogelijk beren op de weg.

admin

Reacties zijn gesloten.