Onenigheid tussen aandeelhouders komt vaker voor dan men denkt. Deze onenigheid kan liggen aan het verschil van inzicht of beleid en die verschillende gedachten van aandeelhouders kunnen zorgen voor een hevige discussie.
Wanneer er duidelijke problemen ontstaan tussen meerdere aandeelhouders, is het van belang dat die problemen zo snel mogelijk worden opgelost anders kan het ten koste gaan van het bedrijf. Helaas komt het soms voor dat die ene ‘rotte appel’ in de onderneming ergens niet mee eens is en alleen zijn of haar eigen ideeën goed vindt. Gelukkig kan hier iets tegen gedaan worden. Dit noemt men de geschillenregeling.
Wat is de geschillenregeling
De geschillenregeling is een onafhankelijke partij die bepaalt welke aandeelhouder(s) gelijk hebben en kunnen de ruziemakende aandeelhouder dwingen zijn aandelen over te dragen. Dit noemt men ook wel uitstoting. Ook kan deze partij dwingen de aandeelhouder die voor onrust zorgt de aandelen van de andere aandeelhouders over te nemen. Dit wordt uittreding genoemd.
Gedwongen overdracht van aandelen
Aandeelhouder(s) die van hun aandelen af willen, kunnen die terugvorderen. Maar alleen als die aandeelhouders ten minste een derde van het geplaatst kapitaal in de onderneming heeft zitten. Kunnen ervoor zorgen dat de medeaandeelhouder de aandelen overdraagt. Let op dit is alleen mogelijk wanneer de ruziemakende aandeelhouder de belangen van de organisatie schaadt.
Een vordering van de overdracht van aandelen, zal moeten worden ingediend bij de rechtbank en die zal die vordering moeten die vordering moeten toewijzen. Dit is een heftige aanpak. Gelukkig komt het meestal niet zo ver, omdat de ruziemakende aandeelhouder niet veroordeeld wil worden om zijn aandelen af te dragen.
Gedwongen overname
Heeft u het gevoel dat andere aandeelhouders uw rechten of belangen heeft geschaad, dan kunt u vorderen dat anderen aandeelhouders uw aandelen overnemen. Net is al aangegeven dat dit mogelijk is. Ook kan u een vordering tegen de onderneming instellen. Dit kan op grond van gedraging van de onderneming en aandeelhouders. Een voorbeeld zou
zijn: de organisatie is niet eerlijk in het belonen. ZO krijgt alleen hoge pieten grote bedragen uitgekeerd terwijl de rest dat niet krijgt. Heeft de rechter bepaalt dat aandeelhouder(s) of de onderneming fout zit en er wordt niet betaald? Rechtnet incassobureau Den bosch kan u daarbij helpen. Lees ook de blog over loonvordering!