Welke kosten kan een deurwaarder of incassobureau in rekening brengen?

Welke kosten kan een deurwaarder of incassobureau in rekening brengen?

Wanneer een wanbetaler is geconfronteerd met één of meer aanmaningen dan wordt diegene vaak niet alleen verplicht om de openstaande vordering te betalen maar loop hij/zij ook de kans dat andere kosten verhaald gaan worden. In principe zijn deze kosten altijd voor de schuldeiser maar het komt vaak voor dat de schuldeiser deze kosten probeert terug te krijgen van de wanbetaler, als diegene immers gewoon op tijd had betaald had de schuldeiser deze extra kosten niet hoeven te maken. Een incassobureau uit Den Bosch vertelt welke kosten ze in rekening kunnen brengen.

Administratiekosten

Deze kosten worden gemaakt wanneer er aanmaningen worden gestuurd door de schuldeiser zelf, je kan dit in principe vergelijken met de administratiekosten die een energieleverancier in rekening brengt wanneer er een energienota niet op tijd betaald wordt. Het is wel belangrijk dat je hier rekening houdt met het feit dat als er administratiekosten worden gerekend dat hier dan geen buitengerechtelijke kosten bovenop gerekend mogen worden, dit komt omdat de administratiekosten tot de buitengerechtelijke kosten geacht worden. Dit is iets wat malafide bedrijven nog steeds proberen in de praktijk, veel mensen trappen er nog in ook.

Buitengerechtelijke kosten

Buitengerechtelijke kosten kunnen als schadevergoeding gezien worden, deze kunnen worden gerekend voor werkzaamheden die de doel hebben de schuldenaar voor een gerechtelijke procedure te laten betalen.

Informatiekosten

Informatiekosten (leges) zijn kosten die gemaakt worden wanneer er informatie wordt opgevraagd bij bepaalde instanties, bijvoorbeeld informatie bij de gemeentelijke basisadministratie of bij de Kamer van Koophandel. Dergelijke informatie kan pas worden opgevraagd als meerdere aanmaningen zijn gestuurd, ook mag het alleen worden opgevraagd door een deurwaarder wanneer deze van plan is om over te gaan tot een gerechtelijke procedure.

Dossierkosten

Dit zijn kosten die het incassobureau of de deurwaarder aan zijn opdrachtgever in rekening mag brengen voor het opzetten van het dossier en kosten die daarmee te maken hebben. Bijvoorbeeld kopieerkosten, portikosten en alle andere algemene kantoorkosten. Dossier- en bureaukosten worden net als de administratiekosten als onderdeel van de buitengerechtelijke kosten gezien. Probeer hier nogmaals op te letten dat er administratiekosten en dossierkosten buiten de buitengerechtelijke kosten in rekening worden gebracht, alleen de buitengerechtelijke kosten zijn dan verschuldigd.

admin

Reacties zijn gesloten.